OSTEOPATIJA. MANUALNA MEDICINA. BIOTERAPIJA

AKUPUNKTURA / BIOENERGETIKA / REHABILITACIJA

Manualna terapija

BOLEČINA V KRIŽU – hrbtenice  030 665 947

TERAPIJE BOLEČIN V KRIŽU 

 bolečina v križu

Bolečine v križu – terapije bolečin v hrbtenice.                                                                                               

Zakaj se pojavlja (bolečina v križu)?

Katera stanja lahko vplivajo na pojav (bolečine) v križu?

Kako ravnamo, ko začutimo (bolečino) pomoč?

Kdaj zaradi bolečine v križu obiskati zdravnika?

Kaj lahko poslabša bolečino v križu?                                                  

Zapomnite si!                                                    

V življenju se prej ali pozneje soočimo z bolečino v križu.

To ni bolezen in ponavadi tudi ni znak nevarne bolezni.

Za bolečino v križu smo pogosto krivi sami, saj je posledica slabih navad in nepravilnega odnosa do bolezni same.

Če se ji prepustimo, lahko postane bolezensko stanje, ki uničuje telo, duha, naše družabno življenje in našo eksistenco.

Če pravilno ravnamo, lahko bolečino v križu hitreje ublažimo in jo lahko preprečimo.

Skoraj vsak človek pozna bolečino v križu. Pomembno je vedeti, da bolečina v križu v glavnem ni znak bolezni in ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Pri 90 % ljudi mine v 2 do 3 tednih. Navadno jo lahko obvladamo sami brez zdravniške pomoči. Predvsem pa lahko v skrbi za svoje zdravje naredimo ogromno, da bolečino v križu preprečimo. Kadar bolečina v križu preide v bolezen, je njeno zdravljenje zapleteno, večstransko in dolgotrajno. Tudi takrat je zelo pomembno, da sami poskrbimo za lajšanje bolečine in prilagodimo svoj ritem življenja. Bolečina v križu kot bolezensko stanje se pojavlja pri 5 % ljudi.

Zakaj se pojavlja bolečina v križu?

Bolečina v križu lahko izvira iz različnih struktur v hrbtenici: mišic in tetiv, ligamentov, sklepov, kosti in pokostnice, medvretenčne ploščice, živčnih struktur. Dražljaji, ki vzburijo bolečinske živce, so lahko posledica majhne lokalne poškodbe in sproščanja snovi, ki jih dražijo, mišičnega krča, pritiska na bolečinske živce in stresa. Vzrok so najpogosteje mišice in obrabne spremembe medvretenčnih ploščic in malih sklepov hrbtenice. Mišična bolečina ima zaščitno vlogo, saj opozarja na dogajanje v hrbtenici. Med pogostimi vzroki so tudi zakostitve hrbteničnega kanala (spinalna stenoza) in pritisk na živčne korenine zaradi premika medvretenčne ploščice (hernija diskusa).

Pri 2 % bolnikov se bolečina v križu pojavi zaradi boleznih notranjih organov in samo pri 1 % bolnikov je posledica resnih tumorskih in vnetnih procesov. Pri 85 % bolnikov natančnega vzroka bolečine v križu ne ugotovijo, ker so hrbtenične strukture medsebojno zapleteno povezane. Bolečina v križu ima dobro prognozo, najpogosteje mine sama od sebe. Pogosto ji pripisujemo prevelik pomen, zaskrbljenost in nepravilno ravnanje pa še njeno trajanje podaljšajo. Zaradi tega se lahko zgodi, da človek zaradi bolečine v križu postane kronični bolnik, njegova bolečina pa prava bolezen, ki ga uničuje telesno, duševno, družbeno in materialno.

Katera stanja lahko vplivajo na pojav bolečine v križu?

Bolečina v križu najpogosteje nastane zaradi poškodbe ob dvigu težkega bremena ali ob nenadnem, nepravilnem gibu. Pri številnih bolezenskih stanjih se zaradi takih majhnih poškodb bolečina v križu lahko pojavi prej kot pri drugih ljudeh.

Pri eni tretjini starejših ugotovijo okvaro medvretenčne ploščice, vendar ima zaradi tega bolečino le okrog 5 % starostnikov. Različne strukturne nenormalnosti hrbtenice so dedne, vendar niso vedno povezane z bolečino. Osteoartroza hrbtenice lahko povzroča bolečino, mravljinčenje in mišično slabost. Psihološki in socialni dejavniki imajo močan vpliv na občutenje hrbtenične bolečine. Nosečnost povzroči spremembe v telesu in obremeni hrbtenico. Bolečina v križu je pogostejša pri velikih osebah. Osteoporoza običajno ne povzroča bolečine. Ta se pojavi, ko pride do zloma vretenca. Vnetja so pogost vzrok bolečine v križu. Ateroskleroza vpliva na prekrvljenost hrbteničnih struktur in je lahko vzrok kronične hrbtenične bolečine. Ankilozni spondilitis je kronično vnetje hrbtenice, ki povzroča njeno negibljivost. Gibanje zmanjša bolečino in jutranjo otrplost.

Kako ravnamo, ko začutimo bolečino v križu?

Bolečino si skušamo olajšati s segrevanjem ali hlajenjem bolečega mesta (obkladki, tuširanje). Če bolečina ne mine, posežemo po analgetikih, ki jih lahko brez recepta dobite v lekarni (paracetamol, ibuprofen - BonifenŽ, naproksen - NalgesinŽ S).

Nikakor ne mirujemo več kot dan ali dva. Vzdrževanje telesne dejavnosti je zelo pomembno, saj zaradi mirovanja postanemo okorni, pešajo nam mišice in kosti, postanemo depresivni, bolečine so močnejše in težje se znova aktiviramo. Izvajamo vaje za raztegovanje in krepitev hrbteničnih mišic. Blagodejna je tudi masaža. Pri 50 % bolnikov se bolečina v križu ponavlja. To ne pomeni, da se hrbtenično stanje slabša. Znova se ravnamo po podanih navodilih.

Kdaj moramo takoj poiskati zdravnisko pomoč ? 

Takoj moramo poiskati zdravniško pomoč, če bolečino v križu spremljajo:

težave z odvajanjem vode in blata,

omrtvelost v presredku in spolovilu,

omrtvelost, zbadanje ali slabost v obeh nogah

nestabilnost v pokončnem položaju in težave pri premikanju nog.

Ti znaki nakazujejo, da je možna prizadetost živčevja in hrbtenjače. Pogosto je potrebno kirurško zdravljenje.

Kdaj zaradi bolečine v križu obiskati zdravnika?

Pri kratkotrajni bolečini v križu, ki si jo lahko olajšate s svetovanimi postopki, ne potrebujete zdravniškega pregleda. Zdravnika morate obiskati, če postaja bolečina močnejša ali ne mine v 4 do 6 tednih. Zdravnik vas bo poslal na preiskave za opredelitev narave bolečine in vam bo predpisal močnejše analgetike. Od pregleda in izvidov bo odvisno, ali vas bo napotil na specialistično zdravljenje. Samo okrog 1 % bolnikov z bolečino v križu mora na kirurško zdravljenje, najpogosteje zaradi hernije diskusa in spinalne stenoze. Tudi po operaciji lahko bolečine ostanejo ali se ponovno pojavijo.

Vzrok za bolečino v križu je včasih tudi kakšna druga bolezen. Tedaj je lahko bolečina zelo huda, prisotna v mirovanju, zbuja iz spanja.

Običajno jo spremljajo še drugi znaki, npr. zvišana telesna temperatura in hujšanje.

V takšnih primerih in če se bolečina v križu pojavi po vnetju sečil, ob uporabi kortikosteroidov, intravenskih injekcij, pri starejših osebah ali pri otrocih ter traja več kot tri dni, zdravnika obiščemo prej. Zdravnika lahko obiščete tudi, če bolečina ne mine po 2 tednih in ste zaradi tega zaskrbljeni. Na osnovi podatkov in pregleda vas bo zdravnik napotil na fizikalno terapijo, na dodatne preiskave ali pa bo nadaljeval zdravljenje z analgetiki in s samostojnimi vajami.

Kaj lahko poslabša bolečino v križu?

Bolečino v križu lahko poslabšajo nepravilni položaji telesa, slabe navade, kot so uporaba nizkih, mehkih sedežev in ležišč, dolgotrajno sedenje, vožnja in ležanje, dolgotrajni enaki položaj telesa pri delu, nepravilno dvigovanje težkih bremen ter napetost in zaskrbljenost.

Kaj lahko sami naredite za preprečevanje bolečine v križu?

Vaje za raztegovanje hrbteničnih mišic

Zapomnite si!

bolečina v križu je znak prizadetosti ene ali več hrbteničnih struktur

je opozorilni znak in le redko znak nevarnosti za zdravje.

prizadetost hrbteničnih struktur pogosto nastane zaradi slabih navad pri delu in počitku.

če aktivno ne sodelujemo pri lajšanju bolečine v križu, lahko ta preide v bolezensko stanje.

s pravilnim ravnanjem lahko bolečino v križu hitreje in bistveno ublažimo ali preprečimo.

hrbtenica je ustvarjena za gibanje prej ko boste začeli z vsakodnevnimi aktivnostmi, prej se bo bolečina ublažila.

Ali ste vedeli

Bolečine kolenskega sklepa v predelu pogačice ali pod njo so navadno posledica njegovih poąkodb in prekomernih obremenitev pri ąportu ali ąibkosti stegenskega miąičja .

Akutne bolečine v kriľu nastanejo pri nategu obhrbteničnih miąic in vezi, slabi drľi, čezmernih ąportnih obremenitvah, zdrsu medvretenčne ploąčice, ki pritisne na okoliąki ľivec, čezmerni telesni teľi ali nosečnosti.

Najpogosteši vzroki za bolečino v krizu

1. Nateg križa


Nateg križa največkrat povzroči poškodba mehkih obhrbteničnih delov. Je mehanično povzročen krč obhrbteničnih mišic, ki nastane kot posledica prevelike telesne obremenitve, dvigovanja težjega predmeta, posledica padca, nenadnega zanihanja hrbtenice pri prometni nesreči in podobno. Lahko je tudi posledica slabe drže ali prisilnega položaja na delu. Že sama bolečina povzroča krč mišice, krč povzroči slabšo prekrvavitev, s tem se zmanjša oskrba s kisikom, tako stanje pa spet povzroča bolečino.

2. Zdrs medvretenčne ploščice

Zdrs medvretenčne ploščice, ki je običajno posledica degenerativnih sprememb ali sprememb staranja, lahko sprožijo poškodba, nepravilen, lahko že majhen gib v križnem delu hrbtenice, sunek pri smučanju, dvig bremena. Zdrsnjena medvretenčna plošča pri tem draži in utesnjuje živčne korenine, kar sproža hude bolečine v križu, s sevanjem v eno ali obe nogi z občutkom pečenja ali omrtvičenosti.Stanje včasih poslabša že samo kihanje ali kašljanje. Dokler s preiskovalnimi metodami ne dokažemo vzroka bolečin v križu, ki sevajo tudi v kolk in nogo, govorimo o lumboishialigiji ("išiasu"), za katerega je najpogostejši vzrok prav zdrs medvretenčne ploščice.

3. Degenerativne spremembe križa

To stanje je pogosto pri osebah, starejših od 50 let. Najpogostejši vzročni dejavniki teh sprememb so ponavljajoče majhne poškodbe. Vzrok pa je tudi degenerirana medvretenčna plošča, ki izgubi elastičnost in se tanjša, ta pa zmanjša gibljivost križne hrbtenice in pospešuje nastanek zakostenitev ali kostnih izrastkov. Ti lahko pritiskajo na živčne korenine ali ožijo hrbtenični kanal. Bolečina v križu ni vedno v sorazmerju z rentgenskimi izvidi: na rentgenskih posnetkih lahko najdemo obsežne kostne izrastke, ki ne povzročajo bolečin in nasprotno - ob močnih bolečinah v križu je lahko rentgenski izvid skorajda brez posebnosti. 

bolečine v križu

Zaradi stresa in preobremenjenosti ter degeneracijskih sprememb nas pogosto boli hrbtenica in vse, kar je z njo povezano: roke, noge, glava, notranji organi …

Če imate bolečine v vratnem, prsnem ali križnem delu hrbtenice, pokličite Sergeja Verbickega, dr. med., na gsm. 030 665 947, ki že 33 let dela po specialnih in zanesljivih metodah – manualnih, osteopatskih, s pomočjo akupunkture, bioenergije, in medicinske masaže

Bolezni hrbtenice vplivajo tudi na notranje organe, zato je potrebno zdraviti hrebtenico.

  • Nekatere bolečine popustijo takoj, nekatere popuščajo postopoma in popolnoma prenehajo šele po nekaj dneh. Nekatere kronične in zastarele bolečine pa lahko v nekaj terapijah občutno olajšam. V težjih primerih energoterapijo večkrat ponovim, dokler ne dosežem maksimalnega rezultata. Na vprašanje, koliko terapij je potrebnih za ozdravitev, težko odgovorim, potek zdravljenja je odvisen od starosti pacienta, vzroka in jakosti bolečine … vsakega posameznika moram obravnavati individualno. Zagotovo je za odpravljanje težjih primerov potrebnih vsaj 7 terapij, kar pa spet ne pomeni, da ne more rešiti težav že 1 terapija. Univerzalnega odgovora ni! 

    POMEMBNO JE, DA ODPRAVLJAM KRONIČNE BOLEČINE BREZ UPORABE ZDRAVIL IN BREZ NEŽELENIH STRANSKIH UČINKOV. Vseh bolezni, ki jih lahko uspešno zdravim, pa je na tem mestu nemogoče omeniti. 

MANUALNA TERAPIJA vpliva ugodno na splošno obnovitev imunskega sistema, zdravi kronične bolezni in je zelo koristna pri odpravljanju težav po poškodbah in operacijah.

 

bolečine v križu

SVOJO AMBULANTO IMAM NA NASLOVU:

VOJAŠNIŠKA ULICA 12, SI-2000 MARIBOR

PACIENTE sprejemam po predhodnem naročilu.

Telefon: 030 665 947

PRED TERAPIJO MORATE POTRDITI SVOJ PRIHOD 1 URO PREJ.

 

Mocква +7(926)737 86 42                                           

В Москве принимаю по предварительной записи

**************************************************************************************************************

Bolečine v križu  (video)  http://www.youtube.com/watch?v=1iwmcCw4bAw&feature=youtu.be  

********************************************************************************************************************************

Bolezni hrbtenice vplivajo tudi na notranje organe.

VRETENCA................................PODROČJA

C1-- Dovajanje krvi v glavo, lasišče, hipofizo, kosti obraza, možgani, notranje in srednje uho, simpatični živčni sistem

C2-- Oči, vidni živec, slušni živec, sinusi, mastoidne kosti, celo

C3-- Obraz, zunanje oho, kosti obraza, zobje, obrazni živci

C4-- Usta, Evstahijeva troblja, ustnice, usta

C5-- Glasilke, vratne žleze, žrelo

C6-- Vratne mišice, ramena, mandeljni

C7-- Ščitnica, zbadanje v ramenih, laket

Th1-- Roke od lakta navzdol, vključno s pestmi, sklepi in prsti, požiralnik

Th2-- Srce vključno z zaklopkami, osrčnikom, in koronarnimi arterijami

Th3-- Pljuča, bronhiji, popoljučnica, prsni koš, dojke, bradavice

Th4-- Žolčni mehur in skupno izvodilo

Th5-- Jetra, solarni pleksus, kri

Th6-- Želodec

Th7-- Trebušna slinavka, dvanajsternik

Th8-- Vranica, prsna prepona

Th9-- Nadledvične žleze

Th10-- Ledvici

Th11-- Ledvici, sečevod

Th12-- Tanko črevo, jajcevodi, obtok limfe

L1-- Debelo črevo, dimeljski obročki

L2-- Slepo črevo, trebuh, zgornji del nog, slepič

L3-- Spolni organi, moda in jajčniki, sečni mehur, koleno

L4-- Prostata, mišice spodnjega dela hrbtenice, bedrni živci

L5-- Spodnji del nog, sklepi, stopala, prsti, kite

SACRUM Kosti kolka, stegna,

COCCYX Danka, anus, srbečica    

                                                    

 

                                               http://forum-tezave-pomagajmosi.mojforum.si/forum-tezave-pomagajmosi-about759.html